FUNDERAR DU PÅ ATT KÖPA RAGDOLL?

Om du funderar på att köpa Ragdoll, se till att den är rasren! Läs mer här!


 
Ragdollen har blivit en mycket populär ras. Detta på både gott och ont!
Vi ser idag flertalet annonser där det säljs mycket blandraser som det påstås vara Ragdoll i. Ibland förekommer det också att det säljs oregistrerade rasrena Ragdolls. I denna text vill jag ge er ett varningens ord för dessa oseriösa säljare!

En del tycker att en raskatt kostar för mycket och då kan man se en blandras eller oregistrerad katt som ett billigare alternativ. Men att köpa en blandras eller oregistrerad katt är inget bra klipp du gör! Det du gör är att köpa en väldigt dyr huskatt! För oavsett hur mycket Ragdoll det än är i katten så är det enbart en huskatt då den saknar stamtavla.

Varför säljer vissa då blandraser eller oregistrerade kattungar, kan man fråga sig. Det finns olika typer av säljare där ute bland alla annonser och jag ska härmed beskriva några av dem.


Säljare 1

Man säger att det är Ragdoll i kattungarna fast det egentligen inte finns någon inblandning av rasen överhuvudtaget. Man kanske tycker det liknar Ragdoll på något sätt och då kallar man dem för det. De blir också lättare att sälja och eventuellt kan man också ta ett högre pris eftersom Ragdollen är så populär nu.

Säljare 2

Man är helt novis när det gäller kattuppfödning och genetik och man vill inte heller sätta sig in i allt vad det innebär. Man tycker bara att det skulle vara så gulligt att få kattungar. Eller så har man rent av hört att katten mår bra av att få kattungar innan den kastreras.

Säljare 3

Man har köpt en renrasig Ragdoll till enbart sällskap. Uppfödaren till denna Ragdoll har gjort det av en anledning. Antingen ser den inte ut som en Ragdoll ska göra eller så kan det handla om svansknick eller någon annan defekt. Men trots det så väljer den nya ägaren att ändå ta en kull på katten av olika anledningar. Detta betyder att det som en gång en seriös uppfödare har försökt att stoppa ändå sprids vidare och det är du som köpare av dessa kattungar som sedan blir drabbad av konsekvenserna.
Denna typ av säljare är ofta ute efter att tjäna pengar. Det kan också handla om att man lånar ut sin renrasiga, sällskapsköpta, hane till avel för snabba pengar.

Säljare 4

Man är uppfödare och väljer att inte registrera sina kattungar på grund av något man vill mörklägga. Det kan handla om en parning som inte var menad att ske, att man avlat på sjuk katt, att kattungarna är sjuka, att man är utesluten från sitt förbund och inte kan registrera. Ja, det finns många olika anledningar, men det viktigaste är att komma ihåg att ingen av dessa anledningar är skäl nog för att inte registrera! En uppfödare måste alltid registrera sina kattungar!


Det finns kanske fler typer av säljare där ute. Jag har tidigare svarat på annonser och verkat vara intresserad för att få reda på vad det handlar om för katter så att man kan ta kontakt med uppfödaren. Och det är då dessa olika typer av säljare som jag i huvudsak stött på.

Seriösa uppfödare arbetar hårt för att bevara Ragdollen sund och rasren. Vi utför diverse hälsotester på våra katter, vi tecknar försäkringar som är en trygghet både för oss själva och för dig som köpare. Kattungarna vaccineras, veterinärbesiktigas, ID-märks och registreras innan de får flytta vid tidigast 12 veckors ålder.
En uppfödare har till skyldighet att följa djurskyddslagen, djurskyddsförordningen, klubb- och förbundsregler, konsumentköplagen samt köplagen.
Som uppfödare har man ett stort ansvar gentemot sina kattungeköpare. Uppfödare måste alltid finnas till hands om problem skulle uppstå. Sedan kanske inte uppfödaren alltid sitter på själva lösningen, men det är viktigt att denne finns där och gör vad denne kan.
Väljer du däremot att köpa en blandras eller oregistrerad Ragdoll så kan du i många fall glömma denna trygghet du har som köpare när du köper en renrasig Ragdoll från en seriös uppfödare.

Efter att ha läst igenom denna text hoppas jag att du förstår värdet av att köpa en registrerad Ragdoll från en seriös uppfödare. Ha aldrig bråttom vid ett köp. Besök och prata med flera olika uppfödare. Och spara hellre ihop pengarna till en registrerad Ragdoll och köp när du fått råd till det.

Framförallt stöd inte dessa oseriösa säljare!Författare: Martina

Ursprungsartikeln finner du HÄR!